Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • I Sesja Powiatu - Starosta Moniecki Błażej Buńkowski   
  • I Sesja Rady Powiatu - ślubowanie   
  • Paulina Bigda w patriotycznej piosence   
  • Rekonstrukcja potyczki grupy rekonstrukcji historycznej   
  • Złożenie kwiatów i wieńców przez władze oraz delegacje   
  • Odsłonięcie i poświęcenie pamiątkowej tablicy   
  • Hymn przed kościołem M.B. Częstochowskiej   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - finisz   
  • 100 kilometrów na 100-lecie niepodległości - start   
  • SP Nr 2 świętuje Stulecie Niepodległości   
  • Bogdan Bieliński - wystawa "Nasza trudna Niepodległość"   
  • IV liga seniorzy: LKS Promień Mońki - MOSP Białystok   
  • Jan Zabielski o planie zagospodarowania gminy   
  • Debata z przedsiębiorcami - Jan Zabielski   
  • KS BAS Kombinat Budowlany B-stok - Wisła Warszawa   
  • Debata kandydatów na Burmistrza - Zbigniew Karwowski   
  • Debata kandydatów na Burmistrza - Michał Kubas   
  • O debacie kandydatów na Burmistrza - Andrzej Purta   

Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo - cebulowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • pieprz czarny do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!