Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • IV liga piłki nożnej: LKS Promień Mońki - KS Michałowo   
  • List poparcia likwidacji projektu   
  • Konsultacje społeczne dotyczące inwestycji kolejowej - cz.V  
  • Konsultacje społeczne dotyczące inwestycji kolejowej - cz.IV
  • Konsultacje społeczne dotyczące inwestycji kolejowej - cz.III
  • Konsultacje społeczne dotyczące inwestycji kolejowej - cz.II  
  • Konsultacje społeczne dotyczące inwestycji kolejowej - cz.I   
  • Dzień Kobiet - występ zespołu disco polo Sunset   
  • Dzień Kobiet - breakdance podopiecznych MOK   
  • Dzień Kobiet - Podlasiaczki   
  • Dzień Kobiet - Izabela i Tomasz Kłubowicz   
  • Podsumowanie działalności PCK - Prezes Andrzej Beczko   
  • Podsumowanie działalności PCK - Jarosław Skwarko   
  • Halowy Turniej piłki nożnej Żaków rocznik 2010   
  • Halowy Turniej piłki nożnej Orlików rocznik 2009   
  • Przedszkolaki, dla Pani Elżbiety   
  • Halowy Turniej Młodzików o puchar Przewodniczącej Rady   
  • Halowy Turniej Piłki Nożnej Juniorów o puchar Burmistrza   
  • IV Memoriał im. Ireneusza Kapusty siatkarskich czwórek   

Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

Karnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole. Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek i przekąsek, są soczewiaki, na Litwie występujące pod nazwą kakory. Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli przygotujemy ich zbyt wiele, nic nie stoi na przeszkodzie, by kolejnego dnia ponownie zapiec je w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodatkowego smaku nabiorą dzięki odrobinie dowolnego sosu - majonezowego, serowego, chrzanowego, pomidorowego lub pikantnego z chili.


Soczewiaki z serem Podlaskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Wykonanie: Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • jajko
  • czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.

Fotograficzne relacje z największych monieckich imprez

Startuj z nami   |   Napisz do nas   |   Dodaj bezpłatne ogłoszenie   |   Bezpłatny katalog firm   |   Zareklamuj się u nas

logo
2003-2019 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!