Wydarzenia sportowe

sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki sport Mońki

Wideo z odbywających się imprez i wydarzeń

  • Piknik Rodzinny na Sportowo - stadion miejski   
  • IV liga piłki nożnej: LKS Promień Mońki - Orzeł Kolno   
  • Cześć artystyczna Gali Nauki i Sportu   
  • Kibice ze Szkoły Podstawowej nr 1 w centrum miasta   
  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - konkursy z nagrodami   
  • Dzień Dziecka i Piknik Rodzinny - występ Promyków   
  • Kolejna walka judo Zuzanny Osickiej (biały strój)   
  • Dzień Strażaka i przyznanie sztandaru dla KP PSP   
  • Pytanie do Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej   
  • Procesja Bożego Ciała - stacja przy Alei Wojska Polskiego   
  • Procesja Bożego Ciała - ul. Białostocka i ul. Ełcka   
  • Charytatywna sztafeta "Mundur na rowerze"   
  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta - II cz.   
  • I Komunia Święta w kościele Św. Brata Alberta - I cz.   
  • III Ogólnopolski Kolarski Wyścig Szosowy   
  • Bogdan Bieliński w wykładzie o uchwaleniu Konstytucji   
  • Monieckie obchody uchwalenia Konstytucji 3 Maja   
  • II Memoriał im. Fiedorczuka w tenisie stołowym - otwarcie   

Chaczapuri, czyli gruzińska pizza idealna na lato

Upalna pogoda inspiruje zarówno do odkrywania nowych krain, jak i do dalekich podróży… kulinarnych. Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri. Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu, jak również doskonale sprawdzi się w czasie letniego garden party. Jak przygotować idealne chaczapuri?

Receptur istnieje kilka, zarówno z nadzieniem ukrytym w cieście, jak i w formie łódeczki, z wyraźnie widocznymi w środku składnikami. Dzięki drugiej metodzie zapewnimy sobie intensywniejsze doznania smakowe, gdyż wykorzystane w formie farszu produkty dodatkowo apetycznie się zarumienią. Warto pamiętać, że bogatszy aromat uzyskamy mieszając ze sobą kilka różnych gatunków sera.

Chaczapuri z serem Monieckim i topionym kremowym

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280oC piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Smacznego!

Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.


logo
2003-2018 © Copyright by e-Monki.pl
Wykorzystanie zdjęć publikowanych w portalu www.e-Monki.pl wymaga zgody redakcji portalu!