Od 23 lutego do 8 mrca trwa plebiscyt konsumentów Podlaskiej Marki Roku, w którym można oddawać swoje głosy w wybranej kategorii. Dwór Dobarz startuje w kategorii Smak – kartacze Dworu i Miejsce – restauracja. Kupon można wydrukować lub wyciąć z Gazety Współczesnej.
Szczegółowe informacje na temat plebiscytu: http://www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/samorzad_wojewodztwa/
Plebiscyt_na_Nagrode_Podlaskich_Konsumentow.htm
Kartacze „Dworu Dobarz” to regionalna potrawa ziemniaczana z farszem mięsnym. Receptura i przygotowanie sięga prastarych czasów. Kartacze przygotowywane są z ziemniaków surowych tartych ręcznie oraz ziemniaków gotowanych w proporcji 3:1. Są produkowane z naturalnych składników, do których używany jest naturalny krochmal otrzymywany z tych samych ziemniaków z których się przygotowuje się kartacze. Farsz w kartaczach robiony jest z siekanej wieprzowej karkówki z dodatkiem czosnku i przypraw. Kartacze po „dobarsku” najlepiej smakują z zasmażaną kiszoną kapustą. Ich kształt różni się od zwyczajowych kartaczy, gdyż są w kształcie kuli.
Dwór Dobarz - restauracja położona w miejscowości Dobarz w Powiecie Monieckim. Dwór stoi przy “Carskiej szosie”, zbudowanej przez cara pod koniec XIX wieku, wykonany jest z bala i kamienia. Kuchnia, którą przygotowuje to regionalna, oparta na ekologicznych składnikach, w której znalazły się min. pierogi, kartacze, ryby z Biebrzy, dziczyzna i grzyby. Okolica w której się znajduje to raj dla ornitologów, dlatego pokoje noszą nazwy ptaków np. pokój Puchacza.
Dwór Dobarz oferuje także wiele atrakcji turystycznych:
- „Ptasi Raj” - wyprawa na łąki i rozlewiska połączona z obserwacją ptaków
- „Biebrzański traper” - czyli zimowa wyprawa tropami dzikich zwierząt
- Spływy kajakowe, kanu, tratwą
- Zawody łucznicze powiązane z wizytą u “Króla Biebrzy”
<<< wstecz