Preloader Image
e-Monki
<<< wstecz

Praktyka czyni mistrza


Powstała szkolna firma cateringowa prowadzona przez uczniów. Pierwszy raz na imprezie plenerowej swoje stanowisko zaprezentowało Centrum Kształcenia Praktycznego. A wszystko w ramach promocji kształcenia zawodowego realizowanej przez Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach.

Uczniowie w ramach zajęć z Prowadzenia działalności gospodarczej poznali w praktyce zasady rejestracji firmy świadczącej usługi cateringowe. Dlaczego w praktyce? Gdyż w ramach zajęć szkoła wystąpiła do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej o pozwolenie na tego typu usługi. Młodzież na zajęciach praktycznych na warsztatach zaprojektowała i sama wykonała konstrukcję grilla. – Na zajęciach z projektowania mieliśmy kilka pomysłów. Dla nas to była ciekawa zabawa, choć wiedzieliśmy, że tworzymy produkt, który będzie naszą wizytówką. Wszystko musiało być dopięte na ostatni guzik – mówi jeden z autorów konstrukcji Marcin Wasilewski z klasy III mechanik.

Natomiast dział firmy z klas gastronomicznych przygotował specjalną niespodziankę – porcje pysznego jedzenia regionalnego i ... bigos wg specjalnej receptury na 1000 osób. – Pierwszy raz miałam możliwość udziału w takim przedsięwzięciu. Największa satysfakcja to zadowolony klient – mówi uczennica Wioletta Szypulska

Produkty sprzedawali uczniowie z technikum w zawodzie handlowiec. Na tą okazję przygotowano nawet specjalne pamiątkowe paragony zakupu. Wszystkie działania realizują uczniowie pod okiem naszych nauczycieli. Swój debiut "firma" zaliczyła na ostatniej imprezie plenerowej w Powiecie Monieckim.

- Od samego początku naszym założeniem było stworzenie warunków do nauki jak najbardziej przypominających normalnie funkcjonującą firmę – mówi Joanna Kotuk, kierownik ds. kształcenia praktycznego w ZSOiZ w Mońkach. Nie ukrywam, że to również promocja naszej szkoły. Cały czas się uczymy, a najbardziej cieszy zaangażowanie naszych uczniów – dodaje.










<<< wstecz