Preloader Image
wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024    wybory2024
<<< wstecz

Nie tylko kiełbasa


Nadeszła wiosna, a wraz z nią sezon na posiłki w plenerze. Na polskim ruszcie od lat królują tłuste mięsa, a przecież wachlarz produktów nadających się do opiekania jest imponujący. Już dziś z MSM MOŃKI nudną kiełbasę zamień na wariacje na temat grillowanego sera.

Świeże powietrze pobudza apetyt, a w połączeniu z odrobiną ruchu przyspiesza trawienie. Posiłki spożywane w plenerze nie muszą być wyborem pomiędzy nudną kanapką a ociekającymi tłuszczem mięsami, od których uginają się polskie grille. Paleta produktów nadających się do opiekania na ruszcie jest przecież bardzo bogata.

Grillowe ABC

Mimo że wydaje się dziecinnie proste, właściwe grillowanie wymaga spełnienia kilku zasad:
A. Zadbaj o solidne wyposażenie – dobrze wybrany grill będzie służył Ci przez lata
B. Używaj wyłącznie specjalnie przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego
C. Pamiętaj o urozmaiconym menu dzięki włączeniu doń warzyw oraz nabiału wzbogacisz swoją dietę
i uatrakcyjnisz grillowe spotkania.

W dobrym towarzystwie

Wyjątkowa konsystencja sera żółtego przekłada się na szeroki wachlarz możliwości jego kulinarnego wykorzystania. Wariacje na temat sera, łączonego z rozmaitymi rodzajami pieczywa i jarzyn, to sposób na nudę tradycyjnego jadłospisu grillowego. W z dobrym winem sprawią, że zwykłe, domowe barbecue zmienić się może w wykwintną ucztę dla smakoszy.

Grillowane brokuły z serem
Składniki:
- 200 g brokułów
- 10g sera morskiego MSM MOŃKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Ser w plastrach kroimy w paseczki, brokuły zaś polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy dresing: drobno pokrojone suszone pomidory mieszamy z oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły układamy na grillu. Pieczenie trwa 5 do 8 minut. Należy pamiętać, by regularnie odwracać warzywa, w przeciwnym razie szybko się spalą. Upieczone brokuły układamy w miseczkach i pokrywamy paseczkami żółtego sera.

Smacznego!


<<< wstecz
zamknij