Zdrowo na stołówkach
W dniu 30 marca 2010r. w Karczmie Wojciecha odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” zorganizowane przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Mońkach we współpracy z Unilever foodsolutions dla personelu stołówek przedszkolnych i szkolnych powiatu monieckiego.
Warsztaty rozpoczęła Pani Agnieszka Wędołowska, pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Mońkach przypominając założenia programu „Trzymaj Formę!”, który ma na celu poprawę sposobu odżywiania dzieci i młodzieży poprzez zmniejszanie spożywanych ilości soli, cukru i tłuszczu.
Następnie zajęcia praktyczne przeprowadzili Pan Mariusz Grycko, Pan Mariusz Wieczorek oraz Pan Robert Cieciorko przedstawiciele firmy Unilever, podczas których przygotowano m.in. zupę węgierską, zupę „szczawiową” ze szpinakiem, risotto z warzywami, kurczaka panierowanego w płatkach kukurydzianych oraz bolognese.
Wszystkie przygotowane dania były wyśmienite, choć z mniejsza ilością soli, cukru i tłuszczu co stwierdzili uczestnicy warsztatów podczas degustacji.
Serdeczne podziękowania pracownikom i kierownictwu „Karczmy Wojciecha” a także wszystkim osobom, które zaangażowane zostały w organizację warsztatów.
<<< wstecz